Roskilde Synger har eksisteret siden 2012 som selvejende kulturinstitution og er et af flere sangkraftcentre i Danmark.

Kort fortalt er et sangkraftcenter en organisation, hvor en række lokale kræfter er gået sammen om at skabe mere sang til gavn for lokalområdet. Et sangkraftcenter erstatter ikke noget andet, men lægger til, støtter op og fylder ud der, hvor der er behov, og det bygger bro mellem sangmiljøer i fx musikskole, erhvervsliv, foreningsliv, kirke, bibliotek, kommune, lokale ildsjæle, uddannelsesinstitutioner.

Målet med sangkraftcentrene er at gøre sangen mere tilgængelig i hele Danmark. Man kan se dem som ressourcecentre, der kan drive muligheder og tilbyde landets borgere adgang til en bred vifte af sangfællesskaber.

Et sangkraftcenter arbejder på at styrke sangen i sit område, både i bredden og på eliteplan, i anerkendelse af, at de to dimensioner er indbyrdes afhængige.

Alle Sangkraftcentre er en del af det nationale netværk SangkraftDanmark, som er faciliteret af den nationale kulturinstitution i Herning, Sangens Hus.

Lokalt forankret

Det enkelte sangkraftcenter beslutter selv hvilke sangaktiviteter, der skal søsættes og med hvilke samarbejdspartnere. Sangmiljøerne og kommunerne er forskellige landet over, derfor ser sangkraftcentrene også forskellige ud og har varierende fokus – nogle steder er der masser af fællessangsarrangementer, og andre steder har man måske særlige traditioner op til jul og nytår. Fælles for dem alle er, at et sangkraftcenter er en samlende kraft på tværs af de spillere, der i forvejen er til stede lokalt, og sammen er der basis for at udvikle nye tiltag og projekter til glæde og gavn for borgerne i lokalområdet.

Sang giver nemlig mulighed for at skabe bånd og samhørighed på tværs af køn, etnicitet, alder og sociale lag. Det overordnede formål med sangkraftcentrenes arbejde er derfor, at vi i højere grad skal anerkende og bruge sang som en samfundsressource og som en del af løsningen på forskellige samfundsproblematikker, samtidig med at sang stadig bliver en anledning til store kunstneriske oplevelser og udfoldelser og noget, man kan blive dygtig til.

Sangens Hus med hovedsæde i Herning er en national kulturinstitution, som har til formål at fremme sangen i Danmark.

Sangkraft ‘25

Lige nu arbejder Sangens Hus blandt andet på projektet Sangkraft ‘25. Sangens Hus har fået 17 millioner af stat og fonde til at skabe endnu flere sangkraftcentre i hele Danmark i projektet. Målet er, at der i 2025 er minimum 25 sangkraftcentre spredt ud over hele landet.

Info

  • Sangkraft ’25 har et budget på 17 mio. kr. bestående af 5 mio. kr. fra hhv. Ole Kirks Fond og Det Obelske Familiefond samt 7 mio. kr. fra en bevilling på statens Finanslov for 2021 og 2022. Hertil kommer der også lokal medfinansiering på minimum 10 mio. kr. i projektperioden.